Presse føl

Presse føl

Presse føl

I din syhule, kan det være en god ide at have forskellige redskaber til at presse (stryge) dit syprojekt på undervejs i prosessen. Der findes flere forskellige gode presse redskaber, og behovet kan være forskellig fra person til person. Jeg har et par yndlings redskaber, som jeg vil vise jer, og give forklaring på, hvor og hvordan de bruges. Det bliver dog i et andet indlæg, hvor de alle bliver præsenteret.

I dette indlæg, vil jeg vise jer føllet, som er genialt og meget brugbart. Jeg har lovet en veninde at lave et føl til hende, og det er den proces jeg viser i dette indlæg, og så tager vi fat i brugen af de forskellige redskaber i et andet indlæg snart.

Presse føllet:

Presse føl

Øverst ses mit føl, som bliver brugt dagligt. Dernæst skabelonen til betrækket, betrækket som er syet, og grundformen i træ, som her er malet.

Min veninde har fået en god ven til at skære grundformen og samlet den, hun har selv malet, lånt mønster til betrækket og selv syet.

Presse føl

Betrækket skal fyldes med savsmuld. Her har jeg købt en pakke oprindelig til brug til gnavere. Men man kan med fordel spørge sin lokale tømrer om han ikke vil samle sammen, så får du en finere udgave.


Presse føl

Fyld betrækket godt ud med savsmuld, sørg hele tiden for at presse det sammen, så du kan få en god hård “saddel” Efterlad dog lidt stof, så betrækket ikke er fyld helt ud. Sy derefter åbningen sammen, i hånden eller på maskine.


Presseføl

Nu kan vi begynde at forme “sadlen” på træ skabelonen og sætte det fast på siden med en klammepistol. Start bagpå og foran, og arbejd videre ud på siderne. Det er vigtigt at trække stoffet godt ned, så det sidder stramt, og hele tiden holde øje med faconen, pres på “sadlen” med hænderne undervejs, så du hele tiden har styr på formen.


Presse føl

Så klippes der en skråstrimmel på 6 cm, som hæftes hele vejen rundt i kanten, og derefter syes fast ca 1 1/2-2 cm oppe. Der skal ca være 2 cm der går ned om bunden. HUSK skråkanten skal strækkes, så den sidder stramt om “sadlen” og så det der går ned om bunden falder ind under bunden af sig selv.

Presse føl

Så er vi ved at være ved vejs ende. Føllet vendes på hovedet og stoffet trækket godt ind under bunden, samtidig med at der bukkes 1 cm søm ind, så der ingen trævlekanter er, og så sættes stoffet fast med klamme pistolen. HUSK det er vigtigt at trække godt i stoffet. Så er føllet færdigt og klar til brug.


Føllet jeg her har vist hvordan man laver, er som tidligere beskrevet til en veninde,,hun har valgt at føllet udover at skulle være et godt og praktisk redskab også skulle pynte og passe i farverne til hendes syhule. Så hun har valgt bomuldsstof til betrækket, i farver der matcher ind, og med fine hyggelige blomster, og har malet foden sort. Så fint at se på.

Håber hun bliver glad for resultatet  🙂 

Opdatering på oplægget!

Jeg er blevet spurgt om jeg ville dele mønsteret til føllet med jer, og selvfølgelig vil jeg det, jeg har imidlertid haft lidt svært ved hvordan jeg skulle vise jer det, så det var til at forstå, MEN nu har jeg prøvet at tage billeder af mønstret, lagt målebåndet på, så man kan se 3 mål, som så skal forbindes til et mønster, og det samme har jeg gjort med grundbasen af træ.

Når man skal tegne det, skal man have en cykelsadel i tankerne, det er samme facon, bare lidt mindre. Håber det vil være en hjælp til hvordan i selv kan komme igang med at lave jeres eget Presseføl.

Presseføl
—————–
Mønster


Se billederne herunder. Jeg vil anbefale at du tager et stykke ternet papir, når du tegner op, derved er det lettere at tegne og se om faconen den bliver rigtig.

Presseføl

Træbasen og skabelon

Presseføl

39 cm

 
Presseføl

27 cm

 

 
Presseføl

20 cm

 

 
Presseføl

26,5 cm

 

Presseføl

10 cm

 

Presseføl

15 cm

 

Presseføl

25 cm

 

Presseføl

7 cm

 

Presseføl

14 cm

 

Presseføl

9 cm

 

Presseføl

4,5 cm

 

Presseføl

1 1/2 cm

 

 

Håber at det er til at have med afgøre, skulle det være en hel tosset måde at få lavet dit mønster, så skriv til mig, og jeg må lægge hjernecellerne i blød endnu engang 😉

Med hensyn til grundbasen af træ, din top behøver du ikke gøre noget ekstra ud af, da den jo bliver gemt væk ( Dog ville jeg pudse og male eller lakere, det der vender nedad )

Foden er dog vigtig at du pudser ordentlig, giver den lak eller maling, sådan at du ikke river dine syprojekter på råt træ, når du bruger dit føl i praksis. Det ville være så ærgeligt, hvis du får ødelagt dit projekt.

Rigtig god fornøjelse

Mener du at andre kunne have glæde af dette blogindlæg, så er du velkommen til at dele det 😊 Faktisk ville jeg blive rigtig glad hvis du deler med andre, så bloggen kan komme ud i verden og frem til dem der interessere sig for alt muligt kreativt 🤗

Nyhedsbrev!

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Sy Med Glæde

Bare rolig, jeg spammer ikke din indbakke, og du kan til enhver tid framelde dig nyhedsbrevet

Nyhedsbrev

23 thoughts on “Presse føl

  1. Ann Simonsen Post author

   Hej Dorte
   Ja det helt rigtigt, dem jeg har lavet der er den øverste tykkere i træet, så der er noget at hæfte ved, men selve omkredsen er det samme.
   Kreativ hilsen
   Ann

   Reply
   1. Ann Simonsen Post author

    Velbekommen, jeg hjælper gerne hvis der er andet 😊
    Hvis du har lyst til at dele resultatet og jeg må dele det på siden her, så kan du sende en mail til SyMedGlaede@outlook.com, det ville være hjertens velkomment, men selvfølgelig kun hvis du har lyst til dig 😊
    Du vil blive glad for at have et Presseføl, god fornøjelse med at lave det 🤗
    Kreativ hilsen
    Ann

    Reply
  1. Ann Simonsen Post author

   Mønstret til betrækket er de orange papstykker som jeg har skrevet mål under. Måden du evt. kan tegne det op på, er ved at tegne på ternet papir, markerer de mål jeg har skrevet og derfra forbinde punkterne.
   Håber det var til at forstå, ellers er du velkommen til at skrive igen
   Kreativ hilsen
   Ann

   Reply
 1. dorte larsen

  Tusind tak for at du har sat mål under billederne. Jeg skal gøre hvad jeg kan for at dele blogindlægget.
  Mange hilsener
  Dorte

  Reply
  1. Ann Simonsen Post author

   Velbekommen Dorte, kun skønt jeg kan hjælpe, håber du bliver glad for dit føl, og at du også syntes det er hyggeligt at lave. Det er et fantastisk værktøj at have til rådighed.
   Kreativ hilsen
   Ann

   Reply
 2. dorte larsen

  Hej
  Min mand vil gerne lave et presseføl efter dine anvisninger, men det er meget svært at se hvad der står på målene på billederne. Kan du gøre et eller andet for at jeg bedre kan tyde målene på billederne.
  Med venlig hilsen
  Dorte

  Reply
  1. Ann Simonsen Post author

   Hej Dorte
   Det lyder skønt at du kan komme igang med dit helt eget presseføl, jeg kigger på det senere i dag
   Kreativ hilsen
   Ann

   Reply
  2. Ann Simonsen Post author

   Hej Dorte
   Nu har jeg opdateret billederne med målene under hvert billede.
   Håber det giver et bedre overblik, kunne godt se at det var svært at se målene på billederne, det undskylder jeg.
   Kreativ hilsen
   Ann

   Reply
 3. Marlene

  Hej
  Jeg sidder jer med en bund som min far har lavet, og jeg skal så sy stoffet. Er det rigtigt forstået, at bunden har præcis samme størrelse som bunden på posen?

  Reply
  1. Ann Simonsen Post author

   Hej Marlene!

   Undskyld det sene svar

   Hvis jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, så ja det er helt korrekt. Tænker det er posen til at fylde med savsmuld, som du stiller spørgsmål til.
   Bunden er samme størrelse som bund på træbunden, og overstykket skal rynkes til.
   Håber det var det svar du ville have og kan bruge, ellers er du meget velkommen til at skrive igen 😊
   Kreativ hilsen Ann

   Reply
 4. dorte larsen

  Hej
  Tak for en god vejledning til et presse føl. Jeg har lokket min mand til at lave et til mig. Jeg er meget interesseret i at få målene på det stof som skal betrækkes over presse føllet. Kan du hjælpe med det?
  Mange hilsener
  Dorte Larsen

  Reply
  1. Ann Simonsen Post author

   Hej Dorte!
   Tak for dine fine ord 😊 Der ligger en billedserie med skabelonen til stoffet, hvorpå jeg har lagt målebåndet på, så det er muligt at tegne det op på ternet papir ( Eks. 2×2 cm tern ) Det ligger i et slideshow.
   Håber det gav dig svar, eller er du meget velkommen til at skrive igen .
   Hilsen Ann 😊

   Reply
  2. Ann Simonsen Post author

   Hvor dejligt at have en mand der lige kan hjælpe med at lave grundformen, god fornøjelse med dit presseføl 😊

   Reply
 5. moieliann Post author

  Hej Lilly!
  Ved ikke rigtig hvad der gik galt, men mit nye indlæg kom aldrig ud offentligt, men nu skulle der gerne være en opdateret udgave af hele indlægget. Håber du kan bruge det.
  Kh Ann

  Reply
 6. Lilly

  Hvor fedt!
  Har du Lust til at dele mønsteret måske?
  Og målene på træstykkerne 🤩
  Kh Lilly

  Reply
  1. moieliann Post author

   Hej Lilly!
   Tusind tak for din kommentar 😊
   Jeg vil med glæde dele det med dig, jeg prøver lige at kigge på hvordan jeg gør det bedst. Håber det er ok med dig hvis det først bliver i weekenden ?
   Kh Ann

   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.